- Otrzymane podziękowania: 3
Wieża na Śnieżniku- wybrano projekt
- Albin
- Wylogowany
- Administrator
Less
Więcej
11 lata 2 miesiąc temu - 11 lata 2 miesiąc temu #9135
przez Albin
.
Zapraszam na profil prywatny:
klubpodroznikow.com/tatromaniak-autor?showall=1
.
.
.
Replied by Albin on topic Odpowiedź:Wieża na Śnieżniku- wybrano projekt
Polecam czytanie ze zrozumieniem i należytą interpretację. Andrzejowi chce się pisać i jak widać wyczerpał wątek w zupełności a mi na takie marne argumenty a właściwie zaczepki dla samej zaczepki nie chce się tracić czasu.
Na tym kończymy ten temat.
Na tym kończymy ten temat.
.
.
.
.
Ostatnia11 lata 2 miesiąc temu edycja: Albin od.
Temat został zablokowany.
- kkasiek4
- Wylogowany
- Ekspert
Less
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 0
11 lata 2 miesiąc temu - 11 lata 2 miesiąc temu #9134
przez kkasiek4
Replied by kkasiek4 on topic Odpowiedź:Wieża na Śnieżniku- wybrano projekt
admin napisał:
nie sądzę bym miała wpływ na cały kraj. Ba ,nie wiem nawet czy w województwie, mieście a nawet dzielnicy biorą moje zdanie pod uwagę, nie mniej jednak miło że doceniasz moje zasługi :kiss:
a mówiąc serio to chyba trochę sie zagalopowałeś twierdząc, że jeżeli śmie mi sie podobać coś innego niż Tobie to od razu winna jestem wszystkiemu co złe w tym kraju. Nie tędy droga. Podkreślę przy tym, że rozmawialiśmy i rozmawiamy tylko i wyłącznie o wizualnym aspekcie tego projektu a nie jego przydatności i kosztach (tu jak zaznaczyłam wyżej nie widzę sensu budowania czegoś takiego i to jeszcze za taka kasę. Mając do dyspozycji 8 mln spożytkowała bym je na ochronki w lasach , paśniki czy jakieś schronisko)
I właśnie dzięki takiej postawie w całym kraju jest jak jest ... badziewnie .
nie sądzę bym miała wpływ na cały kraj. Ba ,nie wiem nawet czy w województwie, mieście a nawet dzielnicy biorą moje zdanie pod uwagę, nie mniej jednak miło że doceniasz moje zasługi :kiss:
a mówiąc serio to chyba trochę sie zagalopowałeś twierdząc, że jeżeli śmie mi sie podobać coś innego niż Tobie to od razu winna jestem wszystkiemu co złe w tym kraju. Nie tędy droga. Podkreślę przy tym, że rozmawialiśmy i rozmawiamy tylko i wyłącznie o wizualnym aspekcie tego projektu a nie jego przydatności i kosztach (tu jak zaznaczyłam wyżej nie widzę sensu budowania czegoś takiego i to jeszcze za taka kasę. Mając do dyspozycji 8 mln spożytkowała bym je na ochronki w lasach , paśniki czy jakieś schronisko)
Ostatnia11 lata 2 miesiąc temu edycja: kkasiek4 od.
- BALKANDRIVER
- Wylogowany
- Złoty forowicz
Less
Więcej
11 lata 3 miesiąc temu - 11 lata 2 miesiąc temu #9130
przez BALKANDRIVER
"Podróże są zabójcze - dla uprzedzeń, fanatyzmu i ciasnoty umysłowej."- Mark Twain
Replied by BALKANDRIVER on topic Odpowiedź:Wieża na Śnieżniku- wybrano projekt
Żeby zacząć całe przedsięwzięcie od głowy, a nie od d... strony - należałoby rzeczywiście zastanowić się wpierw, czy gminę stać na taką inwestycję i czy jest ona potrzebna oraz, co ona gminie / turystom da.
Jeżeli już ten etap mamy z głowy na "tak", to ... do dzieła, ale...
Gdybym ja był architektem, projektantem, dizajnerem, czy kim tam jeszcze od projektowania i otrzymał zlecenie na stworzenie takowego dzieła, podszedłbym do tego w ten sposób.
Po pierwsze - ocena lokalizacji, róży i siły wiatrów, kąta i zasięgu widzenia (do określenia wysokości wieży widokowej) i tym podobne założenia.
Po drugie - materiał. Stawiam wieżę w górach, góry nie "produkują", że tak się wyrażę, szkła, chromu i aluminium, a kamień i drewno.
I z tych materiałów konstruowałbym wieżę. Oczywiście w oparciu o tradycyjną architekturę w danym makroregionie, by wieża korespondowała z otoczeniem. A więc z architekturą i przyrodą.
A odpowiednio wystylizowane wnętrze wykorzystałbym do zaprezentowania historii regionu - ludzi, tradycji, historii góry.
Tak, by ktoś, kto wychodzi w górę, bądź musi się zatrzymać dla zaczerpnięcia oddechu, rzucił oko na ekspozycję).
Konstrukcja tafli szklanych i aluminium wizualnie sprawdzi się nad morzem właśnie. Bo tafla szkła ma uzasadnienie w tafli morskiej toni, aluminium nawiązuje do konstrukcji jednostek pływających, a sama konstrukcja też może być odniesieniem do tychże, jeśli ją tak zaprojektujemy.
Wokoło piasek - wykorzystywany przecież do produkcji szkła! To też uzasadnienie.
Tam, jak słusznie Albin stwierdził - to pasuje, ale absolutnie nie w tym miejscu.
O gustach się nie dyskutuje, to fakt, ale o metodologii i zdrowym rozsądku - jak najbardziej!
A w tym projekcie - ani jednego, ani drugiego nie widzę.
Stworzenie dzieła, które jest li tylko "sztuką dla sztuki" obroni się w galerii, ale nie w życiu, tam, gdzie ma pełnić funkcje użytkowe.
BALKANDRIVER
Jeżeli już ten etap mamy z głowy na "tak", to ... do dzieła, ale...
Gdybym ja był architektem, projektantem, dizajnerem, czy kim tam jeszcze od projektowania i otrzymał zlecenie na stworzenie takowego dzieła, podszedłbym do tego w ten sposób.
Po pierwsze - ocena lokalizacji, róży i siły wiatrów, kąta i zasięgu widzenia (do określenia wysokości wieży widokowej) i tym podobne założenia.
Po drugie - materiał. Stawiam wieżę w górach, góry nie "produkują", że tak się wyrażę, szkła, chromu i aluminium, a kamień i drewno.
I z tych materiałów konstruowałbym wieżę. Oczywiście w oparciu o tradycyjną architekturę w danym makroregionie, by wieża korespondowała z otoczeniem. A więc z architekturą i przyrodą.
A odpowiednio wystylizowane wnętrze wykorzystałbym do zaprezentowania historii regionu - ludzi, tradycji, historii góry.
Tak, by ktoś, kto wychodzi w górę, bądź musi się zatrzymać dla zaczerpnięcia oddechu, rzucił oko na ekspozycję).
Konstrukcja tafli szklanych i aluminium wizualnie sprawdzi się nad morzem właśnie. Bo tafla szkła ma uzasadnienie w tafli morskiej toni, aluminium nawiązuje do konstrukcji jednostek pływających, a sama konstrukcja też może być odniesieniem do tychże, jeśli ją tak zaprojektujemy.
Wokoło piasek - wykorzystywany przecież do produkcji szkła! To też uzasadnienie.
Tam, jak słusznie Albin stwierdził - to pasuje, ale absolutnie nie w tym miejscu.
O gustach się nie dyskutuje, to fakt, ale o metodologii i zdrowym rozsądku - jak najbardziej!
A w tym projekcie - ani jednego, ani drugiego nie widzę.
Stworzenie dzieła, które jest li tylko "sztuką dla sztuki" obroni się w galerii, ale nie w życiu, tam, gdzie ma pełnić funkcje użytkowe.
BALKANDRIVER
"Podróże są zabójcze - dla uprzedzeń, fanatyzmu i ciasnoty umysłowej."- Mark Twain
Ostatnia11 lata 2 miesiąc temu edycja: BALKANDRIVER od.
- Albin
- Wylogowany
- Administrator
Less
Więcej
11 lata 3 miesiąc temu #9128
przez Albin
.
.
.
.
I właśnie dzięki takiej postawie w całym kraju jest jak jest ... badziewnie .
.
.
.
.
- kkasiek4
- Wylogowany
- Ekspert
Less
Więcej
11 lata 3 miesiąc temu #9126
przez kkasiek4
Replied by kkasiek4 on topic Odpowiedź:Wieża na Śnieżniku- wybrano projekt
Zdrowy rozsądek karze mi zapytać czy ta wierze jest w ogóle potrzebna (zwłaszcza ze kosztuje 8 mln) a nie czy ładna.
Jeżeli jednak o sama estetykę chodzi to jak napisałam ja daje plus i nie będę z nikim na ten temat dyskutować!
Jeżeli jednak o sama estetykę chodzi to jak napisałam ja daje plus i nie będę z nikim na ten temat dyskutować!
- Albin
- Wylogowany
- Administrator
Less
Więcej
11 lata 3 miesiąc temu - 11 lata 3 miesiąc temu #9123
przez Albin
.
.
.
.
Ale jak widać, niektórym gust gdzieś się wypaczył ....
W takim otoczeniu powinien zadziałać zdrowy rozsądek i poczucie estetyki.
Stalowo szklany badziew w takim miejscu pozostanie badziewiem ...
W takim otoczeniu powinien zadziałać zdrowy rozsądek i poczucie estetyki.
Stalowo szklany badziew w takim miejscu pozostanie badziewiem ...
.
.
.
.
Ostatnia11 lata 3 miesiąc temu edycja: Albin od.
Czas generowania strony: 0.367 s.