Sfotografuj policjanta i Zlikwidować Straż Miejską

Więcej
11 lata 2 miesiąc temu #9193 przez BALKANDRIVER
No cóż, tak się już władza rozbestwiła, że zatraciła wszelkie granice norm (jeśli takowe w ogóle jeszcze istnieją) społecznych i jakichkolwiek.
CHUCPA - krzyczy Majchrowski, w sprawie "likwidacji" SM
CHUCPA - krzyczy Tusk, w sprawie odwołania Prezydentowej Warszawy.
Skąd ja znam te teksty - a pamiętam je z ust Władysława "Wiesława" Gomułki!
Niewiele się różnią, uwierzcie!
Za chwilę my, Krakowianie, chcący wreszcie normalności dla naszego miasta, Warszawiacy, chcący rozstać się z bufetową - będziemy warchołami i wrogami państwowości, destabilizującymi podstawowe struktury władzy!
W stolicy władza już się na to przygotowała - urządzenia do akustycznej walki z tłumem są zainstalowane, w Krakowie na szczęście jeszcze nie.

Rozśmieszył mnie akapit (nie tylko ten)- bowiem straży nie można zlikwidować, a jedynie rozwiązać - jak zwał, tak zwał, znaczy , że ta formacja nie popuści , aż do końca - czyli jedyną formą "rozwiązania " jest granat - bo inaczej nie oderwie się tej bandy od koryta!
Resztę pomijam, bo to bełkot, który ma zdyskredytować i ośmieszyć jakąkolwiek inicjatywę Obywateli i Mieszkańców tego zacnego Grodu!

BALKANDRIVER

"Podróże są zabójcze - dla uprzedzeń, fanatyzmu i ciasnoty umysłowej."- Mark Twain

Please Logowanie or Zarejestruj się to join the conversation.

Więcej
11 lata 2 miesiąc temu #9180 przez kkasiek4
a propo straży; najświeższe wiadomości z Love Kraków z wczorajszej sesji na której był poruszany wątek likwidacji straży
lovekrakow.pl/aktualnosci/straz-miejska-...ikwidowana_3357.html

W Radzie Miasta toczyła się dziś dyskusja na temat likwidacji straży miejskiej. Przedstawicielka Ruchu Palikota zapewniała, że policja jest w stanie zastąpić krakowską służbę mundurową. Z tą opinią nie zgadza się zastępca Komendanta Wojewódzkiego Policji w Krakowie. Radni odrzucili dziś wniosek partii Janusza Palikota.

Adrianna Siudy, która z ramienia Ruchu Palikota koordynuje akcję likwidacji straży miejskiej, przekonuje, że prawie wszystkie kompetencje strażników może przejąć krakowska policja. Jednak działaczka RP nie była w stanie poinformować jak oraz ile pieniędzy przekazać na potencjalne nowe obowiązki policji. – Rozwiązanie Straży Miejskiej Miasta Krakowa wpłynie niewątpliwie na wzrost obciążenia Komendy Miejskiej Policji w Krakowie, zadaniami w zakresie utrzymania porządku prawnego na terenie miasta – informuje mł. insp. Paweł Dzierżak, zastępca Komendanta Wojewódzkiego Policji w Krakowie.

Przewodniczący Komisji Praworządności Rady Miasta Krakowa punktował nieścisłości w projekcie i uzasadnieniu Ruchu Palikota. – Mówmy o sytuacji krakowskiej straży miejskiej, a nie podawajmy przykładu z małych miejscowości, gdzie jednostki liczą po trzech strażników i łapią tylko kierowców na wykroczeniach drogowych – twierdzi Jerzy Woźniakiewicz. Radny zwrócił również uwagę, że nie wyobraża sobie sytuacji, kiedy policjanci będą musieli interweniować w przypadku oblodzonego chodnika, czy zostawionych na trawniku psich odchodów. – Czy ktoś z państwa widział, że strażnik zbiera kupy czy odśnieża chodnik? – pyta Adrianna Siudy z Ruchu Palikota. Jerzy Woźniakiewicz wypomniał referentce, że straż miejska jest od interweniowania w takich sytuacjach, a nie sprzątania miasta.

Radny Adam Migdał twierdzi, że funkcjonowanie straży miejskiej w Krakowie znacząco się poprawi. – Zmiana na stanowisku komendanta w Krakowie powoduje, że jednostka zaczyna funkcjonować w lepszy sposób – dodaje radny z klubu „Przyjazny Kraków”. Ostatecznie, wszystkie kluby w Radzie Miasta Krakowa odrzuciły wniosek w pierwszym czytaniu.

Sekretarz Miasta Krakowa podczas swojego wystąpienia wypunktował wszystkie nieścisłości, które znalazły się w uzasadnieniu Ruchu Palikota. – Projekt zawiera błąd formalny, bowiem straży nie można zlikwidować, a jedynie rozwiązać – mówi Paweł Stańczyk. Urzędnik, któremu w strukturze Urzędu Miasta podlega straż miejska, przekonuje, że sformułowanie używane przez Ruch Palikota dotyczące „stawiania się straży miejskiej ponad prawem” jest uogólnieniem, które nie ma potwierdzenia w rzeczywistości. – W Polsce istnieją sądy i sprawy mogą być rozstrzygane w dwóch instancjach – dodaje.

Paweł Stańczyk nie zgodził się ze stwierdzeniem Ruchu Palikota, że „strażnik miejski rozliczany jest z ilości wystawianych mandatów”. – Nigdy nie oceniano strażników pod kątem liczby wypisanych bloczków. Nie wprowadzono żadnych regulacji oraz nigdy nie formułowano oczekiwań co do liczby wystawionych mandatów – informował Sekretarz miasta.

Więcej
11 lata 4 miesiąc temu #8804 przez BALKANDRIVER
Ja Ci racjonalnie nie odpowiem, gdyż mam nastawienie do takich sytuacji nieracjonalne, więc może inni się wypowiedzą.

BALKANDRIVER

"Podróże są zabójcze - dla uprzedzeń, fanatyzmu i ciasnoty umysłowej."- Mark Twain

Więcej
11 lata 4 miesiąc temu #8800 przez kkasiek4
Nie wiem. Nie byłam, nie widziałam, nie słyszałam -nie oceniam. Uczulam tylko, że nie można wszystkiego oceniać w kategoriach biało-czarnych. Na marginesie dodam żeby nie było wątpliwości że nie trawie SM. Jak dla mnie ta instytucja jest porażka, ale w sumie jestem laikiem w tej materii, więc chętnie posłuchała bym kiedyś racjonalnych argumentów za i przeciw.

Więcej
11 lata 4 miesiąc temu #8799 przez BALKANDRIVER
Masz rację.
Ale gość gra nie od dziś, wielokrotnie go widziałem. Mało tego - zapowiada, że podczas hejnału nie gra, robi pauzę. Może, jak piszesz - "konkurencja", ale mnie to się nie podoba!
Pokazywał "papiery" strażnikom, którzy wyraźnie "mieli swoje racje".
Fuuj, nie lubię mundurowych!

BALKANDRIVER

Więcej
11 lata 4 miesiąc temu #8798 przez kkasiek4
BALKANDRIVER napisał:

No, a póki co - działają i nękają :(

co do tej sytuacji to bym spekulowała. Od lat jest zasada w Krakowie, że aby przedstawiać coś na rynku trzeba mieć pozwolenie. Jeżeli brak- mandacik. Często jest tak, że "konkurencja" powiadamia SM o pojawieniu sie nowego delikwenta. Chcąc nie chcąc strażnicy muszą wtedy zareagować. Jak to się mówi-zgłoszenie zostało przyjęte. SM zobligowana jest do sprawdzenia tego "przypadku" i wysunięcia ewentualnych konsekwencji.

Czas generowania strony: 0.405 s.

Administratorem Twoich danych osobowych jest Fundacja Klubu Podróżników Śródziemie Aleja Podróżników KRS: 0000556344 na podstawie art. 6 ust. 1 lit. b RODO. Skontaktować się z nami możesz mailowo [email protected]

Jeżeli chcesz wykorzystać materiały naszego autorstwa zamieszone na portalu skontaktuj się z nami: [email protected]