- Ten temat ma 18 odpowiedzi, 3 głosy, a ostatnio został zaktualizowany 12 lat, 6 miesięcy temu przez
Anonimowy.
-
AutorWpisy
-
2013-07-08 o 16:45 #135957
Klub PodróżnikówKlucznik3-4 08 2013
Babia Góra i pasmo PolicyPo raz kolejny zapraszamy na:
Diabelski weekend czyli Babia Góra o zachodzie i wschodzie słońcaW ramach projektu Czyste Góry Czyste Szlaki zapraszamy na Babią Górę i pasmo Policy.
Przy okazji górskich wędrówek i sprzątania szlaków, polecamy niezapomniane widoki przy zachodzącym i wschodzącym słońcu z Tatrami w tle.
Zapraszamy wszystkich górskich pasjonatów do przyłączenia się i wybraniu szlaku dla siebie.
Na szlaki wychodzimy w sobotę by noc spędzić w schronisku Markowe Szczawiny lub na Hali Krupowej (twardziele zapewne na szczycie Diablaka)
W niedzielę znosimy zebrane „łupy” i poprawiamy sprzątanie po sobocie.http://www.klubpodroznikow.com/akcje-eko/131-sprzatanie/1354-sprzatanie-babiagora
..
Attachments:2013-07-29 o 18:16 #136281
Albin MarciniakKlucznikGdyby był ktoś zainteresowany noclegiem w schronisku na Markowych 3-4.08.2013r., jest rezerwacja na dwie osoby do odstąpienia, do dzisiaj do 20:00. Proszę o info tutaj na forum
2013-07-31 o 22:55 #136303
Klub PodróżnikówKlucznikDojazd z Krakowa do Zawoi
http://www.e-podroznik.pl
z RDA
17.10
17.25
17.50
18.20
18.30
19.10
19.20
19.40
i tak praktycznie przez cały dzień średnio 3 busy na godzinę.
Jeżeli ktoś jedzie autem i ma wolne miejsca by zabrać innych chętnych to prosimy o podanie info: skąd, o której itp2013-08-02 o 21:57 #136327
Klub PodróżnikówKlucznikZ różnych kierunków i o różnych godzinach będziecie docierać na szczyt i do schroniska. Ja i Gosia jedziemy z Krakowa w sobotę ok 21.00 z Borku Fałęckiego i mamy jeszcze miejsca w aucie. Powrót w niedzielę wieczorem. Tradycyjnie zrzuta paliwowa.
Dojdziemy na szczyt 1-2 w nocy czyli tuż przed wschodem słońca.2013-08-04 o 14:10 #136339
Albin MarciniakKlucznikWschód Słońca na Babiej Górze

2013-08-04 o 23:17 #136342
Albin MarciniakKlucznikSzczyt Babiej Góry

Przełęcz Brona
2013-08-04 o 23:41 #136360
Klub PodróżnikówKlucznikDla tych co planują też tam się wybrać. Mimo upałów w dzień, zabierzcie ciepłe ubrania, śpiwór, karimatę i coś ciepłego do picia.
Noce na szczycie są dosyć chłodne i sam polar nie wystarczy.
i UWAGA ! nie zostawiajcie śmieci na szlakach i na szczycie. Dzisiaj z samego wierzchołka zebraliśmy 6 worów śmieci ! Same tam nie weszły a stonka zakopiańska także tam nie dociera.
Po ochach i achach po wschodzie słońca, zabierzcie wszystko co przynieśliście ze sobą.
A tak z bliska wygląda najpiękniejszy spektakl wschodzącego słońca w Polsce
.Attachments:2013-08-05 o 00:53 #136376
Klub PodróżnikówKlucznikTomek, Marta i Krystian odwalili kawał świetnej roboty bo ze szczytu Babiej Góry znieśli aż na Przełęcz Krowiarki 6 pełnych worów śmieci zebranych na szczycie i okolicy.
Dzięki temu reszta ekipy już bez obciążenia mogła zaglądać pod inne krzaczki i kamienie schodząc przez Przełęcz Bronę do Markowych Szczawin i dalej do Zawoi Widły.
Dziękujemy Tomkowi, Marcie i Krystianowi oraz pozostałej jedenastce śródziemno- weekendowej podziwiającej wschód słońca na Babiej G. a przy okazji walczącej ze śmieciami na szlakach.
Tomek, Marta i Krystian
..
na koniec 2 worku śmieci wylądowały w koszu przy wejściu do Parku od strony Markowe
6 worków powędrowało do kontenera na KrowiarkachAttachments:2013-08-05 o 02:25 #136384Anonimowy
GośćMój punkt widzenia:

Attachments:2013-08-05 o 02:42 #136385
Albin MarciniakKluczniksuper zdjęcia, atmosfera na pewno też super !
2013-08-05 o 13:51 #136387Anonimowy
GośćAdmin i Raffee, dzięki, że tak pięknie uchwyciliście ten czas. Strasznie pomstowałam, że nie wzięłam aparatu i ostał mi się jeno telefon.
Dzięki wielkie za wspólny wyjazd.
A ten wschód słońca to takie ładowanie baterii, że coś niezwykłego. Serce roście.
Raffee, tam na zdjęciu gdzieś masz (prawie) Jezusa z Rio de Janeiro :laugh:
A zdjęcia z Brony będą? Te z wąsami, włosami itepe?
2013-08-05 o 14:17 #136388Anonimowy
Gośćpti napisał:
Raffee, tam na zdjęciu gdzieś masz (prawie) Jezusa z Rio de Janeiro :laugh:
Bardzie mnie to wygląda na Marię (może i nawet Magdalenę) – tę samą, którą tak intensywnie komentowaliście.
A zdjęcia z Brony będą? Te z wąsami, włosami itepe?
Przemyślę… 😛
2013-08-05 o 14:31 #136389Anonimowy
GośćDumać nad czym nie ma: toć to przeca cud boski był, bo Ci nagle włosy porosły wyliniały czerep!
2013-08-05 o 19:57 #136392
Klub PodróżnikówKlucznikJeszcze pewne wyjaśnienia, w tym m.in. mail jaki otrzymaliśmy w odpowiedzi na pismo wysłane do Dyrektora BgPN .
(istotne wyboldowałem)
a pytanie do wszystkich w tym do uczestników niedzielnego spotkania na Babiej Górze. Czy my jesteśmy cieciami od darmowego sprzątania wszędzie tam gdzie nam wskażą?
Czy śmieci jakie znaleźliśmy na i w okolicy szczytu a mające kilka, kilkanaście czy kilkadziesiąt miesięcy świadczą o regularnym sprzątaniu przez pracowników parku ?
Czy aby grupka osób lubiąca przyrodę, mogła wejść i pozbierać śmieci na terenie należącym do całego narodu ! bo takim jest Babiogórski Park Narodowy, musi pisać pisma i pojawiać się osobiście na spotkaniach w dyrekcji parku by omawiać szczegóły ?
Czy to tylko ja czegoś tu nie rozumiem ?
A może ktoś nam płaci za to i inne sprzątania, za poświęcony czas i targanie tych worów ? Niejednokrotnie (na innych szczytach) za szukanie na własną rękę miejsca gdzie możemy zostawić śmieci zebrane na szlakach bo gospodarze terenu nie są zainteresowani ich odbiorem…
Czy to tylko ja czegoś tu nie rozumiem ?[i]
Witam !Bardzo cieszymy się z Państwa aktywności oraz zaangażowania w dbałość o czystość szlaków turystycznych, szczególnie na obszarach chronionych.
Bardzo ważna jest również odpowiednia akcja edukacyjna – skutkująca zmiana świadomości turystów oraz oczywiście zmniejszeniem ilości śmieci.
Jednocześnie Babiogórski PN wyraża zgodę na przeprowadzenie akcji w zaplanowanym przez Państwa terminie – w celu omówienia szczegółów akcji, godzin zwózki śmieci, uzyskania pozwoleń etc. Konieczna jest z Państwa strony wizyta w siedzibie BgPN w terminie poprzedzającym akcję.
Pragniemy zwrócić również uwagę na zasadność rozwinięcia Państwa akcji na tereny sąsiadujące z Parkiem a będące terenem gminy. Zasadne byłoby tu objęcie akcją sprzątania zwłaszcza koryt potoków oraz przydrożnych rowów sąsiadujących z posesjami oraz jezdnią. Śmieci które tam się znajdują wielokrotnie przewyższają swą ilością to co można spotkać na szlakach – sprzątanych regularnie przez pracowników Parku. Zwrócić uwagę należy również na korzystny wydźwięk edukacyjny akcji oraz wymierne osiągnięcia w postaci zebranych śmieci.
Pozdrawiam
Tomasz Urbaniec
St spec ds. edukacji
Babiogórski Park Narodowy[/i]2013-08-05 o 20:43 #136394Anonimowy
GośćAlbin – ja, i myślę, że nie tylko ja, doskonale rozumiem, czego Ty nie rozumiesz, a czego nie rozumieją, ci, którzy rozumieją, że Ty nie rozumiesz, że nie prowadzisz ludków na posyłki, podnieś, pozamiataj!
Udało mi się to dość pokrętnie ująć??
Ja już od dłuższego czasu czegoś nie rozumiem, wiem jedno – co poniektórym to się już w życi zawraca!
[i]Zwrócić uwagę należy również na korzystny wydźwięk edukacyjny akcji oraz wymierne osiągnięcia w postaci zebranych śmieci.
[/i]
Ale widzisz – spec Cię pochwalił :laugh:BALKANDRIVER
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.