Piwnym szlakiem

Więcej
13 lata 4 miesiąc temu #3238 przez zkarola
Piwnym szlakiem was created by zkarola
Na świecie bardzo modna stała się w ostatnich latach enoturystyka czyli zwiedzanie winnic i miejsc związanych z kulturą wina. Uczestnicy poznają zasady produkcji tego trunku i degustują rozmaite odmiany ucząc się przy okazji kiperskiej sztuki.
Polska nie może niestety zaoferować zbyt wiele w temacie enoturystycznym. Mamy za to inne bogactwo, które od niedawna pokazuje nowe oblicze. Jest to sztuka piwowarska, która poza obecnością na rynku w postaci doskonałych, polskich piw oferuje nam również rozwój piwnej kultury.
Polacy wypijają sporo piwa, jednak nasz wiedza na temat tego trunku ciągle jest stosunkowo niewielka. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie by zagłębić się w tajniki piwowarskiej sztuki. Najlepiej zrobić to w którymś z polskich browarów. Jest co najmniej kilkanaście miejsc wartych odwiedzenia. Miejsc, które tworzą unikalny, biroturystyczny szlak.
Miejsca związane z piwną kulturą możemy podzielić na kilka grup. Są to puby i piwne lokale, browary restauracyjne, małe, średnie i duże browary oraz piwowarskie muzea.W każdym z tych miejsc żądni piwoznawczej wiedzy turyści zgłębią tajniki piwowarskiej sztuki i oczywiście napiją się doskonałego piwa

Miłośnicy niszowych smaków powinni zacząć przygodę z kulturą piwa od odwiedzenia, któregoś z lokalnych browarów. Godnym polecenia miejscem, zawsze otwartym na żądnych wiedzy piwoszy jest Ciechan położony w Ciechanowie. Browar ten słynie z szerokiego portfela gatunków, takich jak porter, weizen, piwo miodowe i kilka innych, równie zacnych stylów. Mówi się że piwo nigdzie nie smakuje tak jak w miejscu gdzie powstaje.


Innym browarem, który po latach przestoju został reaktywowany jest Lwówek Śląski – najstarszy polski browar. Turyści mogą w nim na własne oczy zobaczyć cały proces produkcji, przebiegający w otwartych kadziach i napić się niefiltrowanego piwa uwarzonego „chwilę” wcześniej..


Warzelnia

Pozostaje zatem spakować plecak, zabrać mapę i ruszyć piwnym szlakiem. W podróży tej aparat węchu i smaku może być bardziej przydatny niż aparat fotograficzny, bo tak naprawdę smaku opisać się nie da...
Dla piwoszy – fanów historii gratką będzie wizyta w browarze Zamkowym w Radomiu. Browar nazwę swą zawdzięcza najstarszemu browarowi, opisanemu w Lustracji Zamku Królewskiego w Radomiu w 1554 roku, który warzył piwo dla najzacniejszych głów ówczesnej Polski, goszczących w murach radomskiego zamku. Browar zamkowy dzięki pomocy Archiwum w Radomiu i Muzeum im. Jacka Malczewskiego, odtworzył receptury wszystkich piw produkowanych przed wojną we wszystkich radomskich browarach. Warzone jest tam m.in. ciemne piwo o nazwie Bernard, nawiązujące do starych piw klasztornych oraz bursztynowy Benedykt – piwo trzech słodów.

Również historia browaru w Raciborzu wiąże się z pobliskim zamkiem. To na terenie zamku bowiem wybudowano pierwszy browar w XVI wieku. Między innymi tę informację podają przewodnicy, którzy w soboty i niedziele o godz. 15 oprowadzają wycieczki po browarze (bilet tylko 5 zł). Goście mogą do woli degustować trunki. A wyroby tego browaru to m.in. piwo Hajduk, Racibor Jubileuszowe, Twierdzowe, Halne czy Bizon.


Regionalnego piwa można się też napić w stolicy. Warszawska Browarmia Królewska powstała niedawno w sierpniu 2005 roku jako pierwszy po długiej przerwie mini browar restauracyjny. Warzy się tam stale cztery gatunki piwa sporządzone wg tradycyjnych receptur (docelowo ma ich być 12). Na górnym poziomie budynku umieszczona jest restauracja, natomiast na dolnym, w piwnicy, serce browaru – warzelnia.

Kolejne obiekty warte odwiedzenia:
-Muzeum Browaru Żywiec
Browar Żywiec już po 12-stu latach od powstania znalazł się w ścisłej czołówce browarów Galicji. Działające tu dziś Muzeum należy do grona tych, w których wszystkiego można dotknąć. Sporo atrakcji dla siebie znajdą w nim zarówno dzieci, jak i dorośli, a już na pewno spodoba się ono miłośnikom piwa. Sale, ulokowane w dawnych leżakowniach piwa, przenoszą zwiedzających nawet do XIX wieku. Ekspozycja odwzorowuje proces powstawania piwa. W jednej z sal pograć można w kręgle. Zwiedzanie uatrakcyjniają wszechobecne nośniki multimedialne. Aby wyjść z Muzeum, przemierzyć trzeba prawdziwy labirynt


- Browar Amber

Browar znajduje się na liście Stowarzyszenia Regionalnych Browarów Polskich. Znajduje się w niewielkiej miejscowości pod Gdańskiej. Rozpoczął swoją działalność w 1993 roku, gdy pan Andrzej Przybyło, rolnik z Pomorza, zdecydował się się sam warzyć piwo. Następnie zaczął budowę browaru.
Budowę browaru zakończono w 1994 roku, w tym samym czasie wyprodukowano piwo Amber Green. Na przestrzeni lat działalność browaru stawała się coraz bardziej profesjonalna. W roku 2008 na polskim rynku dostępnych było 15 rodzajów piw marki Amber.

-Browar w Zwierzyńcu
W Zwierzyńcu warto zobaczyć budynek 200-letniego Browaru, który działa aż do dziś. Na jego dziedzińcu odbywa się co roku w sierpniu Letnia Akademia Filmowa.



-Browar Książęcy
W Tychach warto odwiedzić i posmakować produktów Browaru Książęcego. Jest to największy w Polsce browar przemysłowy.
Browar powstał na początku XVII wieku. Dziś produkuje jedne z najbardziej znanych marek piwa w Polsce, należą do nich Tyskie, Żubr, Pilsner Urquell, a także Dębowe Mocne i Wojak.



- Lech Browary Wielkopolski
Został wybudowany pod koniec lat 70-tych XX wieku. Jego moc produkcyjna to ok. 7,5 mln hl. Od 1996 roku jest własnością znanego polskiego biznesmena Jana Kulczyka i południowoafrykańskiej spółki SAB International.
Można odwiedzić zakład produkcyjny i przyjrzeć się wytwarzaniu słynnych polskich piw. Centrum Wycieczkowe jest czynne 6 dni w tygodniu.

foto: wikipedia

Piwne imprezy:
- Na Pomorzu Koźlaki Bielkowskie pod patronatem międzynarodowej organizacji Slow Food
(w połowie września)
- Giełda Birofilów i Konkurs na Najlepsze Piwo w Krakowie (luty)
- Festyn Archeologiczny w Biskupinie (3 tydzień września) oraz Festiwal Kultury Słowiańskiej i Cysterskiej w Lądzie (maj/czerwiec): pokaz warzenia piwa na otwartym palenisku
- Konkurs piw domowych (czerwiec/lipiec) – Żywiec
- Noc Kulturalna w Częstochowie (czerwiec) – pokaz przeprowadzają członkowie Częstochowskiego Kręgu Lokalnego Bractwa Piwnego
- Częstochowski Konkurs Piw Domowych w tym roku (czerwiec)
- Warsztaty Warzenia Piwa (lato) – Lublin
- Wrocławskie Warsztaty Piwowarskie (wiosna)
- Ogólnopolskie Święto Chmielarzy i Piwowarów (sierpień) – „Chmielaki krasnostawskie”- Międzynarodowy Festiwal Piwa im. Jana Heweliusza (kwiecień/maj) - Gdańsk

Please Logowanie or Zarejestruj się to join the conversation.

Czas generowania strony: 0.314 s.

Administratorem Twoich danych osobowych jest Fundacja Klubu Podróżników Śródziemie Aleja Podróżników KRS: 0000556344 na podstawie art. 6 ust. 1 lit. b RODO. Skontaktować się z nami możesz mailowo [email protected]

Jeżeli chcesz wykorzystać materiały naszego autorstwa zamieszone na portalu skontaktuj się z nami: [email protected]