Polska rajem dla grzybiarzy

• Gość
  • Gość
8 lata 8 miesiąc temu #14005 przez
Niemki , co to za grzyby ?
UWIELBIAM zbierać grzyby .
W 2015 nie było u mnie grzybów ale w 2014 był wysyp .
W latach sześćdziesiątych byłem z rodziną na wczasach w Świnoujściu .
Po drodze zatrzymaliśmy się w lesie .
I trafiliśmy na wysyp podgrzybków . Grzyb przy grzybie na powierzchni 50 m2 .
NIE wierzycie ?
W Rosji też tak jest :P

www.liveinternet.ru/users/ceslava2009/post280435671/

Please Logowanie or Zarejestruj się to join the conversation.

Więcej
10 lata 5 miesiąc temu #11027 przez DukeNukem5
Prawda, byłem wiele razy na grzybach w Polsce i można było zebrać bardzo dużo okazów. W moim rejonie szczególnie popularne były opieńki i kurki.

Więcej
10 lata 6 miesiąc temu #10737 przez Gaja
Pamiętam, że gdy byłam po raz pierwszy w Holandii, to nadziwić się nie mogłam, że "lasy należą do królowej", a grzybów nie można zbierać. A gdy sezon na grzyby się zaczął, to aż mnie serce bolało, że takie okazy się marnują...

Więcej
11 lata 11 miesiąc temu #7269 przez Zycia_1221
W tym roku była nieprzyzwoicie duża ilość niemek - wystarczyła godzina i cały kosz pełen samych kapeluszy :)

Więcej
12 lata 3 miesiąc temu - 12 lata 3 miesiąc temu #6298 przez zkarola
Każdego roku w polskich lasach można znaleźć co najmniej 20 milionów kilogramów jadalnych grzybów – wynika z szacunków leśników. Zwracają oni uwagę, że Polacy mają łatwiejszy dostęp do grzybów niż obywatele innych krajów, bo w Polsce 80 proc. lasów jest własnością państwa.

Leśnicy przekonują, że Polska to prawdziwy raj dla grzybiarzy. W naszych lasach występuje ponad tysiąc jadalnych gatunków grzybów, choć najczęściej zbieramy tylko kilkanaście tych najpopularniejszych. Leśnicy ostrzegają przed zbieraniem grzybów nieznanych. Radzą, by w razie niepewności sięgnąć po kieszonkowy atlas grzybów, który warto mieć przy sobie podczas grzybobrania.

W wielu krajach, np. w Niemczech lub Wielkiej Brytanii, pojedyncza osoba zebrać może tylko określoną ilość grzybów (do 1-2 kg). W Belgii czy Holandii ich zbieranie jest w większości regionów albo w całym kraju w ogóle zakazane. Obok limitów ilościowych istnieją także czasowe, jak choćby w Austrii. We Francji nawet za grzybobranie w lasach publicznych trzeba płacić, a owocniki można zachować tylko do użytku własnego.

źródło: onet.pl/ m.onet.pl/wiadomosci/kraj,65vfd

Okazy z Puszczy Niepołomickiej
Ostatnia12 lata 3 miesiąc temu edycja: zkarola od.

Czas generowania strony: 0.362 s.

Administratorem Twoich danych osobowych jest Fundacja Klubu Podróżników Śródziemie Aleja Podróżników KRS: 0000556344 na podstawie art. 6 ust. 1 lit. b RODO. Skontaktować się z nami możesz mailowo [email protected]

Jeżeli chcesz wykorzystać materiały naszego autorstwa zamieszone na portalu skontaktuj się z nami: [email protected]