Pustynia Błędowska ponownie otwarta dla turystów

Więcej
10 lata 4 miesiąc temu #11166 przez BALKANDRIVER
Czyli kasa rozdana, wchłonięta, jedyna nowa tablica, to ta łunijna - samo życie!
Byliśmy razem tam, widzieliśmy, ja akurat często na Pustyni bywałem - jakie zmiany???
Chyba w niektórych portfelach!
Kolejna totalna ściema, której tropem należało by pójść i rozliczyć kolejną machloję!

"Podróże są zabójcze - dla uprzedzeń, fanatyzmu i ciasnoty umysłowej."- Mark Twain

Please Logowanie or Zarejestruj się to join the conversation.

Więcej
10 lata 4 miesiąc temu - 10 lata 4 miesiąc temu #11164 przez Albin
Jak zapowiadał portal Gminy Klucze, Pustynia Błędowska ponownie udostępniona dla turystów. Nie wnikamy w zakup samochodu z funduszy na inny cel itp ale skupiamy się na samej pustyni: www.gmina-klucze.pl/modules/page/upload/...c1610c872a29b4d5.pdf
Po 6 latach od ostatniej wizyty ciekawość wzięła górę po długim oczekiwaniu. Skoro pustynia znowu jest otwarta, to warto zobaczyć co się zmieniło po szumnie zapowiadanym rozminowywaniu i karczowaniu. Dla porównania fotoreportaż Karoliny z 2011 r: klubpodroznikow.com/relacje/polska-cieka...7-pustynia-bledowska
Zaczynam od punktu widokowego "Czubatka" w Kluczach.
Może jak drzewa wokoło były sadzonkami, to widok był... a obecnie las i wszędzie śmieci. Z tabliczkami informacyjnymi też szału nie ma.
Dawny punkt widokowy i to co wokoło idąc od parkingu .
Schodząc do samochodu, mija mnie sznur aut jadących wąską dróżką prosto do lasu. No bo po co im parking skoro nie ma zakazu wjazdu do lasu ?... Zapytany czy dobrze jadą odpowiadam że jak najbardziej, a jakie widoki ....
Przemieszczam się w inne miejsce, a po drodze słynna pustynia
Jadę na punkt widokowy "Dąbrówka". Tutaj z oznaczeniem dojazdu jest już znacznie lepiej: . test zawieszenia na ostatniej prostej i jestem na miejscu... o czym informuje tablica Teren Wojskowy, wstęp wzbroniony (kiedyś zapewne ta tablica jako zabytkowa, pojawi się na Allegro) . i nareszcie jest parking, jak na tak wielką atrakcję regionu przystało. (40 lat temu uczyłem się o tym w z podręczników szkolnych) . .
Myślę sobie, zdarza się. Był wysyp grzybiarzy i załadowali jedyny kosz a parkingu nie zdążyli jeszcze przygotować w ramach całej inwestycji współfinansowanej z kasy Unijnej.
Piękna tablica informuje o rozległym projekcie za niezłą kasiorę. w końcu to prawie 10 baniek pln
Szwagier z sąsiadami to by wycieli, zaorali, zabronowali i jeszcze by nowe kwiatki posadzili, a cała wieś miała by co palić w piecach przez 10 lat . Myślę sobie, będzie "fata morgana" jak za dawnych lat. Kilka lat pracy saperów, wycinki i taka kasa...
no i mam. Zamiast fata morgany mam deja vu, bo 6 lat temu widziałem dokładnie to samo . .
Na piasku to ja się nie znam a może chodziło o zmianę jego koloru albo co ? chociaż tego brudnego jest znacznie więcej niż tego żółtego pustynnego
ale za to są kfiatki :laugh:
no i jest dużo piasku pod drzewami :woohoo: . . . .

.

Zapraszam na profil prywatny:
klubpodroznikow.com/tatromaniak-autor?showall=1
.
.
.
Ostatnia10 lata 4 miesiąc temu edycja: Albin od.

Please Logowanie or Zarejestruj się to join the conversation.

Czas generowania strony: 0.350 s.

Administratorem Twoich danych osobowych jest Fundacja Klubu Podróżników Śródziemie Aleja Podróżników KRS: 0000556344 na podstawie art. 6 ust. 1 lit. b RODO. Skontaktować się z nami możesz mailowo [email protected]

Jeżeli chcesz wykorzystać materiały naszego autorstwa zamieszone na portalu skontaktuj się z nami: [email protected]