- Posty: 310
- Otrzymane podziękowania: 0
Festiwal Pierogów w Krakowie
- Kominiarz
- Wylogowany
- Złoty forowicz
Less
Więcej
14 lata 3 miesiąc temu #1614
przez Kominiarz
Replied by Kominiarz on topic Odpowiedź:Festiwal Pierogów w Krakowie
Ja widzę powiązanie - można sobie tego pieroga za 3 zł wsadzić do pięknej, plastikowej mydelniczki - i będzie jak znalazł na drugie śniadanie..... :laugh:
Please Logowanie or Zarejestruj się to join the conversation.
- Albin
- Autor
- Wylogowany
- Administrator
Less
Więcej
- Posty: 6282
- Otrzymane podziękowania: 3
14 lata 3 miesiąc temu - 14 lata 3 miesiąc temu #1608
przez Albin
.
Zapraszam na profil prywatny:
klubpodroznikow.com/tatromaniak-autor?showall=1
.
.
.
Replied by Albin on topic Odpowiedź:Festiwal Pierogów w Krakowie
Festiwal pierogów chyba powoli zmienia w Krakowie swoją formę bo odniosłem ważenie że to festiwal cen i lekkich kpin z odwiedzających. Rozumiem że wszyscy chcą przy okazji zarobić ale przy okazji promocji knajp ceny jakie były na tych kilku stoiskach nawet na turystach z "zachodu" wzbudzały niemałe zdziwienie. Pierogi owszem, w wielu smakach i kolorach ale ceny były ZA SZTUKĘ od 1,5 do 3 złotych a wielkościąnie grzeszyły. Dopełnieniem straganów z pierogami i ogródkiem piwnym był.... stragan z badziewnymi wyrobami z plastyku mający się jak kwiatek do kożucha.
.
.
.
. .
.
.
.
.
. .
.
.
Zapraszam na profil prywatny:
klubpodroznikow.com/tatromaniak-autor?showall=1
.
.
.
Ostatnia14 lata 3 miesiąc temu edycja: Albin od.
Please Logowanie or Zarejestruj się to join the conversation.
- Albin
- Autor
- Wylogowany
- Administrator
Less
Więcej
- Posty: 6282
- Otrzymane podziękowania: 3
14 lata 3 miesiąc temu #1604
przez Albin
.
Zapraszam na profil prywatny:
klubpodroznikow.com/tatromaniak-autor?showall=1
.
.
.
Festiwal Pierogów w Krakowie was created by Albin
VIII Festiwal Pierogów w Krakowie
Podsmażane czy gotowane? Na słodko czy z mięsem i kapustą? Z takimi dylematami będą się mierzyć smakosze, wybierając najlepsze pierogi VIII Festiwalu Pierogów w Krakowie. Impreza rusza już jutro (13 sierpnia, piatek) na Małym Rynku i potrwa do niedzieli (15 sierpnia).
Ideą Festiwalu jest nawiązanie do jednej z najstarszych polskich tradycji kulinarnych. Impreza ma promować walory kuchni staropolskiej wśród odwiedzających Kraków turystów z Polski i zagranicy. W tegorocznej edycji Festiwalu weźmie udział 13 restauracji. Będą one walczyć o dwie przechodnie (otrzymywane na rok) nagrody - statuetkę Kazimierza Wielkiego (nagrodę publiczności) i statuetkę św. Jacka z Pierogami (nagrodę jury). W piątek (13 sierpnia) smak pierogów będzie mógł ocenić każdy, kto w tym dniu odwiedzi Mały Rynek i po degustacji wypełni kupon konkursowy (głosy będzie można oddawać do godz. 18:00). Na kuponie będzie też można wpisać hasło, które zdaniem głosującego najlepiej wypromuje wybrane przez niego pierogi. Autorzy trzech najciekawszych haseł otrzymają nagrody.
Natomiast w sobotę (14 sierpnia) najsmaczniejsze pierogi wytypuje powołane przez organizatorów jury, w składzie: Dariusz Natowski (przewodniczący), Andrzej Pałka, Michał Henzel. W ubiegłym roku uznanie jurorów zyskały pierogi huculskie, przygotowane przez „Królestwo Pierożka” - z nadzieniem z mięsa wołowego i wieprzowego, kapusty kiszonej, ziemniaków i cebuli. Natomiast publiczność nagrodziła pierogi restauracji „Any Time” - z bananami, twarożkiem, wanilią i rumem.
Ostatni dzień Festiwalu (niedziela, 15 sierpnia) rozpocznie się mszą św. w intencji gastronomików i kupców krakowskich (Bazylika Mariacka, godz. 11:00) oraz poświęceniem przez ks. Infułata Bronisława Fidelusa ziół (Mały Rynek, godz. 12:00). Potem ogłoszone zostaną wyniki konkursów publiczności i jury ( godz. 12.15).
Degustacji pierogów towarzyszyć będą liczne atrakcje oraz koncerty. W ciągu trzech dni festiwalu będzie można posłuchać m.in.: piosenek biesiadnych - zespół „Tęcza”, folku – zespół „Siwy Dym”, muzyki żydowskiej i bałkańskiej – „Quartet Klezmer Trio”, piosenek Marka Grechuty w wykonaniu zespołu „Dzień Dobry” oraz muzyki elektronicznej, rocka czy acid jazzu. Część artystyczną poprowadzi Krzysztof Bochenek, absolwent PWST związany z Teatrem Bagatela.
Organizatorami Festiwalu są: Biuro Marketingu Turystycznego :side: Miasta Krakowa oraz Krakowska Kongregacja Kupiecka. (JK).
Program artystyczny imprezy.
beta.krakow.pl/aktualnosci/1854,26,komun...kosztuj_pieroga.html
Podsmażane czy gotowane? Na słodko czy z mięsem i kapustą? Z takimi dylematami będą się mierzyć smakosze, wybierając najlepsze pierogi VIII Festiwalu Pierogów w Krakowie. Impreza rusza już jutro (13 sierpnia, piatek) na Małym Rynku i potrwa do niedzieli (15 sierpnia).
Ideą Festiwalu jest nawiązanie do jednej z najstarszych polskich tradycji kulinarnych. Impreza ma promować walory kuchni staropolskiej wśród odwiedzających Kraków turystów z Polski i zagranicy. W tegorocznej edycji Festiwalu weźmie udział 13 restauracji. Będą one walczyć o dwie przechodnie (otrzymywane na rok) nagrody - statuetkę Kazimierza Wielkiego (nagrodę publiczności) i statuetkę św. Jacka z Pierogami (nagrodę jury). W piątek (13 sierpnia) smak pierogów będzie mógł ocenić każdy, kto w tym dniu odwiedzi Mały Rynek i po degustacji wypełni kupon konkursowy (głosy będzie można oddawać do godz. 18:00). Na kuponie będzie też można wpisać hasło, które zdaniem głosującego najlepiej wypromuje wybrane przez niego pierogi. Autorzy trzech najciekawszych haseł otrzymają nagrody.
Natomiast w sobotę (14 sierpnia) najsmaczniejsze pierogi wytypuje powołane przez organizatorów jury, w składzie: Dariusz Natowski (przewodniczący), Andrzej Pałka, Michał Henzel. W ubiegłym roku uznanie jurorów zyskały pierogi huculskie, przygotowane przez „Królestwo Pierożka” - z nadzieniem z mięsa wołowego i wieprzowego, kapusty kiszonej, ziemniaków i cebuli. Natomiast publiczność nagrodziła pierogi restauracji „Any Time” - z bananami, twarożkiem, wanilią i rumem.
Ostatni dzień Festiwalu (niedziela, 15 sierpnia) rozpocznie się mszą św. w intencji gastronomików i kupców krakowskich (Bazylika Mariacka, godz. 11:00) oraz poświęceniem przez ks. Infułata Bronisława Fidelusa ziół (Mały Rynek, godz. 12:00). Potem ogłoszone zostaną wyniki konkursów publiczności i jury ( godz. 12.15).
Degustacji pierogów towarzyszyć będą liczne atrakcje oraz koncerty. W ciągu trzech dni festiwalu będzie można posłuchać m.in.: piosenek biesiadnych - zespół „Tęcza”, folku – zespół „Siwy Dym”, muzyki żydowskiej i bałkańskiej – „Quartet Klezmer Trio”, piosenek Marka Grechuty w wykonaniu zespołu „Dzień Dobry” oraz muzyki elektronicznej, rocka czy acid jazzu. Część artystyczną poprowadzi Krzysztof Bochenek, absolwent PWST związany z Teatrem Bagatela.
Organizatorami Festiwalu są: Biuro Marketingu Turystycznego :side: Miasta Krakowa oraz Krakowska Kongregacja Kupiecka. (JK).
Program artystyczny imprezy.
beta.krakow.pl/aktualnosci/1854,26,komun...kosztuj_pieroga.html
.
Zapraszam na profil prywatny:
klubpodroznikow.com/tatromaniak-autor?showall=1
.
.
.
Please Logowanie or Zarejestruj się to join the conversation.
Czas generowania strony: 0.349 s.