Kraków dla rowerów

Więcej
13 lata 5 miesiąc temu #3112 przez rockskrzyp
Uogólnianie zachowań jest błędem. Obijanie mord to też nie rozwiązanie. Wiele kierowców również nie umie zachować się na drogach. Dużo w nich agresji (widać to nawet po BALKANDRIVER).
Jak pokazuje doświadczenie - budowa kolejnych dróg czy ich poszerzanie nie przynosi rozwiązania w miastach - coraz więcej ludzi przesiądzie się na auta i zapcha w końcu te drogi.
Wiele miast stawia na rowery (budowę infrastruktury).
Moim zdaniem to dobre rozwiązanie.
Lepsze niż budowa kolejnych dróg po których będzie jeździć coraz więcej aut. Każde auto emituje zanieczyszczenia szkodliwe dla zdrowia. Mniej aut - więcej rowerów - wszyscy będziemy zdrowsi i mniej nerwowi :-)
Pozdrawiam zwolenników zdrowego przemieszczania się :-)

Please Logowanie or Zarejestruj się to join the conversation.

Więcej
13 lata 5 miesiąc temu #3094 przez zkarola
Bo we wszystkim trzeba znać umiar i dobry smak...
Zgadzam się z tym, że rowerzyści faktycznie przesadzają jeżdżąc gdzie im się żywnie podoba, ale piesi też nie są bez winy chodząc po ścieżkach przeznaczonych dla rowerów... starsze panie z wielkimi torbami zakupów, toczące się środkiem tychże ścieżek, oburzajac się gdy się na nie dzwoni by łaskawie zeszły.
Jednak poruszanie się rowerem po mieście, oczywiście zgodnie z prawem i poszanowaniem innych użytkowników uważam za rozwiązanie dobre, sama przesiadłam się z samochodu, bo mijało się to z celem, wcale nie było szybko i miło.. A samochodów ciągle przybywa
Tutaj poniekąd chodziło właśnie o zwrócenie uwagi, że rowerzyści są problemem...
A tras rowerowych wciąż jest zbyt mało

Więcej
13 lata 5 miesiąc temu - 13 lata 5 miesiąc temu #3090 przez BALKANDRIVER
Nowy lans, moda, nie wiem, jak to nazwać!

Sam jeździłem dużo na rowerze i to po drogach publicznych, kiedy nie było jeszcze ścieżek / szlaków rowerowych, więc „czuję blusa”.

Ale, jak to zwykle w naszym państwie bywa – przeginamy w drugą stronę!

Rowerzyści zaczynają czuć się świętymi krowami w majestacie prawa!
Rozumiem, że chcą swoich szlaków, chcą ścieżek, ale bez przesady.

Kilka moich spostrzeżeń:
Zarówno jako pieszy, jak i kierowca czuję się zagrożony przez tych, którzy kręcąc pedałami, mają w duszy poszanowanie innych użytkowników, a już tym bardziej podstawową zasadę stosowania się do przepisów ruchu drogowego.

-Jazda pod prąd ulicami, po których poruszają się samochody jest nagminna.
Ja, jeżdżąc terenówką, mam świadomość, że taki idiota w zetknięciu ze mną nie ma szans na przeżycie lub na ocalenie swych kości lub sprzętu. Zahaczę kretyna, a odpowiem, jak za normalnego człowieka! Ja mam tę świadomość, ale on nie!
-Stojąc w korku, rowerzysta wyłamuje mi lusterko, przeciskając się pomiędzy samochodami.
-Idąc chodnikiem (teraz sam, ale jeszcze do niedawna z dziećmi), zostaję zrzucony na jezdnię, bo rowerzysta jedzie sobie beztrosko i uważa, że chodnik jest jego, albo zostaję uderzony przez „streetcrosovca” , zapieprzającego po cichu (wszak roweru nie słychać).
-Jazda bez oświetlenia - też nagminna, dlaczego ja mam płacić mandat za brak 1 żarówki, a rowerzysta, jako ten duch zapitala po mieście i po wioskach?

Na wielokrotne moje, delikatne uwagi, słyszałem – „a pie.r.d..l się ch.u.j.u” lub coś w tym stylu!
Mogę wysiąść z samochodu, mogę na chodniku dorwać gnoja, obić mu ryj, na co wielokrotnie miałem ochotę, ale tylko zimna krew mojej żony uratowała takich osobników i...
świadomość, że to on wytoczy mi proces za brak zębów albo paru szprych!

Tak, że nie będziecie mieli we mnie zwolennika pedalistów (dla wielce obrażalskich – to połączenie ich określenia w języku polskim i serbskim) , a wręcz ich wroga – ale, jak mawiała autorka „Medalionów” – Zofia Nałkowska – „ludzie ludziom zgotowali ten los”.

Będę wrednym wrogiem bezdurnych „dzieci dwóch pedałów”!

BALKANDRIVER

"Podróże są zabójcze - dla uprzedzeń, fanatyzmu i ciasnoty umysłowej."- Mark Twain
Ostatnia13 lata 5 miesiąc temu edycja: BALKANDRIVER od.

Więcej
13 lata 5 miesiąc temu #3084 przez zkarola
Kraków jest miastem idealnym dla roweru. Wciąż jednak nie wykorzystuje swojego potencjału. Pomóżmy władzom miasta zrozumieć że warto stawiać na rower!

Tego samego dnia - 12 czerwca 2011 Święto Cykliczne odbędzie się w kilkunastu miastach Polski.

Więcej
13 lata 5 miesiąc temu #3009 przez Albin
Kraków dla rowerów was created by Albin
Wielki Przejazd Rowerowy ulicami miasta
12 czerwca
start: 15:00, Plac Szczepański
meta: 16:30, ul. Zabłocie 23, teren dawnej fabryki Miraculum

Finał Święta Cyklicznego
PIKNIK: (zabierzcie koce do siedzenia na trawie!)

Parada nietypowych rowerów

Mobilna platforma rowerowa RUMB i Miastoprojektor: otwarta dyskusja o reformie komunikacji miejskiej (w ramach ArtBoom Festival)

Strefa Obywatelska - piszemy petycje, zbieramy podpisy w rowerowych sprawach

Bezpłatny warsztat rowerowy

Tallbike Jousting - walki na wysokich rowerach

Warsztat jazdy na monocyklu

Warsztaty plastyczne dla dzieci

Rowerki biegowe - nauka jazdy dla najmłodszych
SCENA:

Konkurs na najlepsze przebranie Wielkiego Przejazdu Rowerowego - do wygrania rower !

Konkurs "Przeprowadzka na rowerze" ;)

Rozstrzygnięcie konkursu "Cyklofotografia 2011"

Koncert Nibyland Soundsystem
FABRYKA KLUB - WNĘTRZE:

VELO MODA - pokaz kreacji rowerowych studentów SAPU

Warsztat stylizacji roweru

Projekcja filmów

Wykłady

Relacje z rowerowych podróży, Afryka Nowaka

Mecz Bike Polo w hali

.

Zapraszam na profil prywatny:
klubpodroznikow.com/tatromaniak-autor?showall=1
.
.
.

Czas generowania strony: 0.337 s.

Administratorem Twoich danych osobowych jest Fundacja Klubu Podróżników Śródziemie Aleja Podróżników KRS: 0000556344 na podstawie art. 6 ust. 1 lit. b RODO. Skontaktować się z nami możesz mailowo [email protected]

Jeżeli chcesz wykorzystać materiały naszego autorstwa zamieszone na portalu skontaktuj się z nami: [email protected]