- Otrzymane podziękowania: 0
Ojców i ptaszki :)
- narciarz
- Autor
- Wylogowany
- Senior forum
Less
Więcej
10 lata 5 miesiąc temu #10892
przez narciarz
Replied by narciarz on topic Odpowiedź:Ojców i ptaszki :)
Ptak cudak został z klasyfikowany jako Puszczyk Uralski
A tu kilka informacji na temat malucha
Pisklęta klują się nierównocześnie, są ślepe i pokryte puchem. Otwierają oczy w 6-10. dniu życia. Opuszczają gniazdo po około 34 dniach, jeżeli są niepokojone – nawet wcześniej. Nie potrafią wtedy jeszcze dobrze latać, ale sprawnie przeskakują z gałęzi na gałąź i w razie upadku wspinają się na drzewo, wczepiając się w korę pazurami i dziobem oraz pomagając sobie nie w pełni rozwiniętymi skrzydłami. Rodzice opiekują się młodymi jeszcze przez 4-6 tygodni po wylocie, potem stają się one samodzielne, ale jeszcze przez 2-3 miesiące pozostają w terytorium rodziców.
Całkowita liczebność szacowana jest na 450-700 par.
Na koniec otrzymałem taki post :
Puszczyki uralskie w obronie młodych potrafią dotkliwie zranić
Czyli nie dość ze uciekałem przed dzikami to by mnie jeszcze Puszczyki zadziobały jednak niewiedza w pewnych sytuacjach to rzecz święta .
A tu kilka informacji na temat malucha
Pisklęta klują się nierównocześnie, są ślepe i pokryte puchem. Otwierają oczy w 6-10. dniu życia. Opuszczają gniazdo po około 34 dniach, jeżeli są niepokojone – nawet wcześniej. Nie potrafią wtedy jeszcze dobrze latać, ale sprawnie przeskakują z gałęzi na gałąź i w razie upadku wspinają się na drzewo, wczepiając się w korę pazurami i dziobem oraz pomagając sobie nie w pełni rozwiniętymi skrzydłami. Rodzice opiekują się młodymi jeszcze przez 4-6 tygodni po wylocie, potem stają się one samodzielne, ale jeszcze przez 2-3 miesiące pozostają w terytorium rodziców.
Całkowita liczebność szacowana jest na 450-700 par.
Na koniec otrzymałem taki post :
Puszczyki uralskie w obronie młodych potrafią dotkliwie zranić
Czyli nie dość ze uciekałem przed dzikami to by mnie jeszcze Puszczyki zadziobały jednak niewiedza w pewnych sytuacjach to rzecz święta .
Please Logowanie or Zarejestruj się to join the conversation.
- narciarz
- Autor
- Wylogowany
- Senior forum
Less
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 0
10 lata 6 miesiąc temu - 10 lata 6 miesiąc temu #10618
przez narciarz
Ojców i ptaszki :) was created by narciarz
Ostatnia10 lata 6 miesiąc temu edycja: narciarz od.
Please Logowanie or Zarejestruj się to join the conversation.
Czas generowania strony: 0.370 s.