Nowy gatunek motyla w Tatrach!

Więcej
11 lata 3 miesiąc temu #9110 przez zkarola
W Tatrach odkryty został nowy gatunek motyla. Motyl ten to Limenitis camilla (pokłonnik kamilla).

Poniżej tekst Tatrzańskiego Parku Narodowego:
Mamy potwierdzoną informację: znaleziono nowy dla Tatr gatunek motyla dziennego – pokłonnik kamilla (/Limenitis camilla/)!

Odkrycia dokonał nasz pracownik Jarosław Wenta, który w ubiegłym tygodniu, na swoim profilu na facebooku, zamieścił następującą inforację:

"Właśnie otrzymałem potwierdzenie, że moje tegoroczne obserwacje Limenitis camilla (pokłonnika kamilla) są pierwszymi w dziejach stwierdzeniami obecności tego gatunku w Tatrach. Na przełomie lipca i sierpnia miałem przyjemność 4-krotnie obserwować pokłonnika kamilla na terenie TPN: dwukrotnie w Dolinie Bystrej i dwukrotnie w Dolinie Suchej Wody. W reglu obu tych dolin nie brakuje rośliny żywicielskiej gąsienic (zresztą bardzo efektownej) – wiciokrzewu".

Więcej o tym gatunku: lepidoptera.pl/show.php?ID=75&country=PL

Źródło: www.tpn.pl

Please Logowanie or Zarejestruj się to join the conversation.

Czas generowania strony: 0.317 s.

Administratorem Twoich danych osobowych jest Fundacja Klubu Podróżników Śródziemie Aleja Podróżników KRS: 0000556344 na podstawie art. 6 ust. 1 lit. b RODO. Skontaktować się z nami możesz mailowo [email protected]

Jeżeli chcesz wykorzystać materiały naszego autorstwa zamieszone na portalu skontaktuj się z nami: [email protected]