Zorza polarna była widoczna nad Polską

Więcej
13 lata 3 miesiąc temu #3550 przez zkarola
Wczoraj spacerując wieczorem poza miastem wydawało mi się że coś dziwnego dzieje się na niebie, ale nie mogłam tego sprecyzować i nie było to bardzo wyraźne zjawisko, a dzisiaj znalazłam taką informację informację:

"Wczoraj wieczorem mieszkańcy Polski i innych krajów środkowej i północnej Europy mieli okazję zobaczyć niezwykle rzadkie zjawisko. Mowa o kolorowej zorzy polarnej.Wczoraj około godziny 20:00 do ziemskich biegunów magnetycznych dotarł wiatr słoneczny, po wybuchu z plamy słonecznej o numerze 1261.

W jonosferze, około 100 kilometrów nad powierzchnią ziemi, protony i elektrony zaczęły barwić niebo na różne kolory.Z miejscowości położonych m.in. w Polsce, Niemczech i południowej Skandynawii można było ujrzeć fioletowo-zieloną zorzę rozciągającą się nisko na północnym niebie.

Zorza polarna najlepiej widoczna była poza miastami, przy całkowicie ciemnym niebie."
Fot. Jan Haltenhof, Kiel w Niemczech

Please Logowanie or Zarejestruj się to join the conversation.

Czas generowania strony: 0.350 s.

Administratorem Twoich danych osobowych jest Fundacja Klubu Podróżników Śródziemie Aleja Podróżników KRS: 0000556344 na podstawie art. 6 ust. 1 lit. b RODO. Skontaktować się z nami możesz mailowo [email protected]

Jeżeli chcesz wykorzystać materiały naszego autorstwa zamieszone na portalu skontaktuj się z nami: [email protected]