Prasa Podróżników

Lisowscy-POŁUDNIK CAFE w Chorwacji-sobota, 19 maja

Więcej
12 lata 6 miesiąc temu - 12 lata 6 miesiąc temu #5463 przez Albin
Lisowscy-POŁUDNIK CAFE w Chorwacji-sobota, 19 maja, gopdz. 13.05

„Południk Café” w Chorwacji

Radio Kraków: sobota, 19 maja 2012, godz. 13.05

Powtórka: sobota/niedziela, godz. 3.00 – 4.00

(live także w Internecie: www.radiokrakow.pl )

Tutaj można zwiedzać, szukać, odkrywać. Uciekając od cywilizacyjnego obłędu cieszyć się zdrowym powietrzem, przejrzystą do kilkudziesięciu metrów głębokości wodą w
Adriatyku, otwarciem i gościnnością mieszkańców, wspaniałą kuchnią…
W Dubrowniku spędziła swój miesiąc miodowy Agatha Christie, na Istrii mieszkał ucząc angielskiego - James Joyce, w Lovranie ratował swoje zdrowie - przez siedem lat Stanisław Witkiewicz, w Opatiji spędzał wakacje Henryk Sienkiewicz i Józef Piłsudski ...

Chętnie tu wracał Jacques Cousteau, uznając chorwacki Adriatyk za jedno z najczystszych mórz na świecie. A w 1929 roku George Bernard Shaw napisał: „Kiedy Bóg chciał ukoronować stworzenie w ostatni dzień przemienił łzy, gwiazdy i morska bryzę w wyspy

Kornaty”…

Elżbieta i Andrzej Lisowscy zapraszają na bardzo osobistą godzinną wędrówkę przez Chorwację słusznie promowaną jako „Mały kraj na wielkie wakacje”. W programie także informacje na temat Dni Chorwacji w Krakowie (22 - 23maja 2012).
Tradycyjnie już w „Południku” dużo dobrej muzyki. Tym razem posłuchamy m.in. jazzu inspirowanego tradycyjną muzyką Dalmacji, znanej piosenkarki Severiny i uwielbianego przez Chorwatów zespołu rockowego „Thompson”.
Chorwacja w „Południku Café” Radia Kraków już w najbliższą sobotę, 19 maja, o godz. 13.05, odbiór także w Internecie: www.radiokrakow.pl .
Informacje, bezpłatne foldery w języku polskim i mapy:
Narodowy Ośrodek Informacji Turystycznej Republiki Chorwacji

Ul. Nowogrodzka 50; 00-695 Warszawa
tel: (22) 828-51-93; e-mail: [email protected]
www.chorwacja.hr

Chorwackie smaki

Nigdzie nie jedliśmy tak miękkiej ośmiornicy i kalmarów jak w Dalmacji. Tajemnica tkwi zarówno w gatunku, jak i sposobie przyrządzania. Zanim hobotnica (ośmiornica) lub lignje (kalmary) trafią na stół trzeba je najpierw na kilka godzin zamrozić, a po rozmrożeniu gotować lub piec krótko. Sałatka z ośmiornicy w każdej restauracji smakuje inaczej.
Raz podaje się ją z posiekaną cebulką i pomidorami, to znowu z drobno pokrojonymi ziemniakami. Zatem spróbujcie koniecznie lignji na žaru – kalmarów z grilla, albo hobotnicy ispod peke – ośmiornica przyrządzana w piecu opalanym drewnem, dorady w białym winie albo z grilla.
Trzeba koniecznie spróbować chorwackiego specjału - czarnego risotta, oraz ostryg z Małego Stonu, na które przyjeżdżają smakosze z całego świata. Doskonale smakują maleńkie
rybki gavun, które zjada się w całości. Chorwaci traktują je jak przystawkę, ale w upalny dzień w towarzystwie lampki białego, schłodzonego wina znakomicie wystarczą za obiad.
Miłośników serów zachwyci pochodzący z wyspy Pag „paški” ser, miłośnicy wędliny docenią, znakomite samoborskie lub zagorskie kiełbasy czosnkowe „češnjovke” oraz pikantny „slawoński kulen”.

Elżbieta i Andrzej Lisowscy

.
fot. Andrzej Lisowski

.

Zapraszam na profil prywatny:
klubpodroznikow.com/tatromaniak-autor?showall=1
.
.
.
Załączniki:
Ostatnia12 lata 6 miesiąc temu edycja: Albin od.

Please Logowanie or Zarejestruj się to join the conversation.

Czas generowania strony: 0.303 s.

Administratorem Twoich danych osobowych jest Fundacja Klubu Podróżników Śródziemie Aleja Podróżników KRS: 0000556344 na podstawie art. 6 ust. 1 lit. b RODO. Skontaktować się z nami możesz mailowo [email protected]

Jeżeli chcesz wykorzystać materiały naszego autorstwa zamieszone na portalu skontaktuj się z nami: [email protected]