- Otrzymane podziękowania: 0
Lotniska w Polsce i na świecie
Slowacja, oplaty drogowe w 2014 roku
- BALKANDRIVER
- Wylogowany
- Złoty forowicz
Less
Więcej
10 lata 9 miesiąc temu #10043
przez BALKANDRIVER
"Podróże są zabójcze - dla uprzedzeń, fanatyzmu i ciasnoty umysłowej."- Mark Twain
Replied by BALKANDRIVER on topic Odpowiedź:Slowacja, oplaty drogowe w 2014 roku
Na wskazanej przez Admina stronie -
www.ndsas.sk/dialnicna-siet/44346s
na samym dole jest do ściągnięcia większa mapka:
Aktuálna mapa siete diaľnic a rýchlostných ciest
Ale i tak jeszcze za mała. Za to po lewej stronie są klawisze:
Dial`nice oraz Rychlostne cesty - jak się tam wejdzie, są opisane wszystkie odcinki miasto po mieście, jak przebiegają, skąd i dokąd.
Fakt, więcej roboty, ale można planując przejazd zorientować się w swojej dużej mapie papierowej lub, dla miłośników ekraników - w GPSie.
BALKANDRIVER
Aktuálna mapa siete diaľnic a rýchlostných ciest
Ale i tak jeszcze za mała. Za to po lewej stronie są klawisze:
Dial`nice oraz Rychlostne cesty - jak się tam wejdzie, są opisane wszystkie odcinki miasto po mieście, jak przebiegają, skąd i dokąd.
Fakt, więcej roboty, ale można planując przejazd zorientować się w swojej dużej mapie papierowej lub, dla miłośników ekraników - w GPSie.
BALKANDRIVER
"Podróże są zabójcze - dla uprzedzeń, fanatyzmu i ciasnoty umysłowej."- Mark Twain
Please Logowanie or Zarejestruj się to join the conversation.
- ruks
- Wylogowany
- Senior forum
Less
Więcej
10 lata 9 miesiąc temu #10036
przez ruks
Replied by ruks on topic Odpowiedź:Slowacja, oplaty drogowe w 2014 roku
admin napisał:
Z tymi wszystkimi to lekka nadinterpretacja
Winiet krótszych niż 10-dni nie mają bo pewnie nie opłaca się drukować, poza tym lepiej żeby kupujący wydał 10E a nie np 2E. Ja natomiast jestem podobnego zdania jak Balkandriver zwłaszcza na Słowacji gdzie tych autostrad wiele nie ma i omijam odcinki płatne. Swoją drogą te mapki płatnych odcinków są tak małe chyba specjalnie żeby ciężko było znaleźć objazd.
Winiety uprawniające do przejazdu po autostradach, drogach szybkiego ruchu i drogach I kategorii można kupić na wszystkich stacjach benzynowych na Słowacji.
Z tymi wszystkimi to lekka nadinterpretacja
Winiet krótszych niż 10-dni nie mają bo pewnie nie opłaca się drukować, poza tym lepiej żeby kupujący wydał 10E a nie np 2E. Ja natomiast jestem podobnego zdania jak Balkandriver zwłaszcza na Słowacji gdzie tych autostrad wiele nie ma i omijam odcinki płatne. Swoją drogą te mapki płatnych odcinków są tak małe chyba specjalnie żeby ciężko było znaleźć objazd.
- BALKANDRIVER
- Wylogowany
- Złoty forowicz
Less
Więcej
10 lata 10 miesiąc temu #10010
przez BALKANDRIVER
Tak, są okazjonalnie nawet patrole z lornetkami i ze wzgórz monitorują auta bez nalepek. W okolicach Popradu i Bańskiej Bystrzycy. I zapewne nie tylko.
BALKANDRIVER
BALKANDRIVER
- Viaggio
- Wylogowany
- Świeżak
Less
Więcej
10 lata 10 miesiąc temu #10004
przez Viaggio
Replied by Viaggio on topic Odpowiedź:Slowacja, oplaty drogowe w 2014 roku
Mnie też się nie "udało" kupić A w ogóle sprawdzają je?
- BALKANDRIVER
- Wylogowany
- Złoty forowicz
Less
Więcej
10 lata 10 miesiąc temu - 10 lata 10 miesiąc temu #10000
przez BALKANDRIVER
Riposta stała się nietuzinkowa :laugh:
A jest ona taka (nie mojego autorstwa ale oddająca moją duszę):
P.S. - NIGDY nie wykupiłem winiety w Słowacji!
A jest ona taka (nie mojego autorstwa ale oddająca moją duszę):
P.S. - NIGDY nie wykupiłem winiety w Słowacji!
Ostatnia10 lata 10 miesiąc temu edycja: BALKANDRIVER od.
- kkasiek4
- Wylogowany
- Ekspert
Less
Więcej
10 lata 10 miesiąc temu - 10 lata 10 miesiąc temu #9971
przez kkasiek4
Replied by kkasiek4 on topic Odpowiedź:Slowacja, oplaty drogowe w 2014 roku
BALKANDRIVER napisał:
haha balkandriver cóż za elokwentna riposta :side:
Swoją drogą szkoda że Słowacy dalej nie wpadli na pomysł wprowadzenia winiet dobowych. Zdarza mi się jeździć na deske na Słowację i mało kiedy widuje auto na polskich blachach z winietą. W sumie matematyka jest prosta, brak winiety skutkuje mandatem w wysokości jej podwójnej wartości + obowiązek jej wykupienia. Jednodniowym turystom jeżdżącym na przygraniczne tereny(gdzie jest zaledwie kilkunastokilometrowy odcinek płatnej drogi) opłaca się ryzykować. Po wprowadzeniu winiety za 1-2 euro, gra nie była by warta nerwów.
haha balkandriver cóż za elokwentna riposta :side:
Swoją drogą szkoda że Słowacy dalej nie wpadli na pomysł wprowadzenia winiet dobowych. Zdarza mi się jeździć na deske na Słowację i mało kiedy widuje auto na polskich blachach z winietą. W sumie matematyka jest prosta, brak winiety skutkuje mandatem w wysokości jej podwójnej wartości + obowiązek jej wykupienia. Jednodniowym turystom jeżdżącym na przygraniczne tereny(gdzie jest zaledwie kilkunastokilometrowy odcinek płatnej drogi) opłaca się ryzykować. Po wprowadzeniu winiety za 1-2 euro, gra nie była by warta nerwów.
Ostatnia10 lata 10 miesiąc temu edycja: kkasiek4 od.
Czas generowania strony: 0.377 s.